joi, 3 septembrie 2009

Very, very much .

Mi-e dor sa analizez un text literar asa cum ne invata pe noi Ginutza the greatest one.
N-are rost sa reiau poeziile sau romanele pe care deja le-am analizat candva, la ce bun?! Cum stingem insa dorul de analiza literara? Hmm, sa luam una in piesele mele preferate. Iti convine sau nu, o consider o mica dovada de arta literara.
Cum spuneam: Lily Allen- Fuck you. Si pentru ca am cam pierdut din eleganta scrierii candva dominanta in comentarii, am sa ma rezum doar la refren… am si eu limitele mele (e doar foarte tarziu in noapte).

Asadar :
“Fuck you, fuck you very, very much
'Cause we hate what you do
And we hate your whole crew
So please don't stay in touch

Fuck you, fuck you very, very much
'Cause your words don't translate
And it's getting quite late
So please don't stay in touch.”

Lily Allen imbratiseaza rima imbratisata, observam inca de la prima parcurgere a textului. E bine si asa, mai bine o imbratisata decat ancestralele limericks.
Masura e de ‘m-am pierdut in silabisit si numarat’ silabe, iar ritmul este unul alert.
Expresia “fuck you” reprezinta laitmotivul acestui refren, “very, very much” venind in completarea starii de angoasa sufleteasca si ura totodata, pe care interpreta incearca sa o transmita, o stare pe care Bacovia daca traia cu siguranta o transpunea: ”du-te dracului, du-te dracului foarte, foarte mult/ du-te dracului cu tot cu al tau plumb”.
In continuare remarcam ura la care faceam referire mai sus, Allen fiind se pare foarte pissed-off, renunta sa indure lucrurile pe care persoana respectiva le initiaza, faptele acesteia si in ultima instanta intreaga-i gasca. Acest lucru este subliniat prin folosierea persoanei intai plural, prin intermediul careia Lily generalizeaza, incearcand sa ridice sentimentele sale la stadiul de ura colectiva. Strofa se incheie cu “so please don’t stay in touch”, o replica taioasa pe care eul liric i-o aplica iubitului (let’s face it, it must be a stupid white-ass boy).
In a doua strofa a refrenului, un catren ca de altfel si prima strofa, remarcam acelasi laitmotiv si aceeasi replica taioasa ce constituie al patrulea vers. Din acest punct de vedere, interpreta nu iese din tipar, folosind simetria drept element clasic. Astfel, “fuck you, fuck you very, very much” da acestor doua strofe o muzicalitate fascinanta, aparte, compunand un refren ideatic.
In aceasta a doua strofa remarcam un alt motiv pentru ura exprimata de artista, de aceasta data de factura lingvistica, barierele de comunicare dintre cei doi facand subiectul strofei: “Cause your words don't translate”. ( preferatul meu)
Plictisit si dezamagit de google translate, care nu poate traduce cuvintele pe care cu ardoare si le dorea, eul liric se resemneaza, totul ramanand asadar abstract, in intuneric: “and it’s getting quite late/ so please don’t stay in touch”.

It’s getting quite late for me too. Please don’t stay in touch.

Ps: daca ar vedea Ginutza m-ar fuck me very, very much.

pAndu

10 comentarii:

O domnisoara usoara spunea...

Recomand o analiza pe Tenacious D - Fuck her gently :)

pAndu spunea...

:)) da da. Pentru asta as cam avea nevoie de Justin sa imi cante pentru inspiratie. Justin parca se numea :D

O domnisoara usoara spunea...

Certo ca Justin se numea.Ai o memorie de elefant...fii mandra B-)

PS : am facut descoperirea secolului - Justin seamana cu Bam Margera :|

katrina spunea...

cine e bam margera ? :-s

pAndu spunea...

Nici eu nu stiam, l am cautat pe google images... e unu' rockstar, GEN :))
@donsoara: seamana.. la culoarea ochilor :D

O domnisoara usoara spunea...

Aoleeeeeeu...nu stiti nimic. Vietuiti printre stalactite si...si...si nush cum se mai numeau :| ( a se vedea albumu "banchet" a lu' pAndu )
E un skater faimos prin SUA, plus ca sigur ati auzit de Jackass, unde a participat/luat parte/facut porcarii d'alea de care faceau aia pe acolo

pAndu spunea...

Multumesc, domnisoara domnisoara ^:)^, pot dormi linistita la noapte !
ps: stalagmite :D

katrina spunea...

nu mi plac skaterii... prefer balerinii :)) si ce legatura are albumul lui pandunda cu acest ne-neaos personaj ? i know i know i don`t know anything. :))

justDan spunea...

ehei, pt comentariul asta atat de plastic realizat Ginuta ti-ar fi scos media 10 in clasa a 12-a:)) chiar, nu caracterizezi si personajul principal din opera "4 ani in liceu", a.k.a. Ginutza?:P:))
si nu mi se pare ca Justin seamana cu Margera, daca e vorba de Timberlake bineinteles.....:) cheers, ne vedem prin balci;)

pAndu spunea...

1. Dar am avut media zeceee :o3. in toti anii :)).
Ginutza e un personaj cu niste trasaturi de caracter complexe, pe care umila de mine nu poate sa il contureze intocmai. Dar iau in considerare propunerea.
2. Nu e Timberlake, e o cunostinta mai veche, intreab-o pe Adelina :D.
3. Daca ma vezi, striga tareee !! :))